گلابی
گلابی (Pearl)، بومی آسیای غربی و اروپای شرقی مخصوصا نواحی شمال غربی ایران و کوههای قفقاز است.
گلابی بعد از سیب، مهم ترین میوهی دانهدار دنیا و ایران به شمار میآید، در جنس گلابی حدود ۲۰ گونهی مختلف وجود دارد که اکثرا فاقد میوه ی خوراکی هستند و تنها به عنوان پایه ای برای گلابی معمولی به کار میرود.
گل و میوهی گلابی در انتهای شاخهها و سیخکهای دو ساله به وجود میآید بنابراین در هنگام هرس درختان بارور باید سعی در حفظ سیخکها داشت. میزان محصول در باغهای معمولی به ۴۵ تن در هکتار میرسد. تعداد ارقام موجود در ایران حدود ۱۲۰ نوع است.
خواص گلابی
۱- قند موجود در آن، از نوع لوولوز است و این بهترین قندی است که حتی اشخاصی که دیابت یا مرض قند دارند می توانند از آن بخورند.
۲- گلابی به آسانی هضم میشود و جذب بدن میگردد و خواص لینت دهنده دارد.
۳- دانههای ریز موجود در آن، موجب پاک کردن رودهها میشود.
۴- پوست میوه که در معرض نور خوردشید قرار میگیرد، از نظر ویتامینها و دیاستاز از گوشت آن غنیتر است. بنابرانی نباید پوستش را جدا نمود.
۵-برگ درخت گلابی خاصیت ادرار آور دارد. خوردنش باعث جلا و روشنی قلب است و دردهای اندرون را فرو مینشاند و معده را پاک و تقویت میکند.
۶-کسانی که به فشارخون مبتلا هستند، اگر به طور مرتب گلابی بخورند خون آن ها تصفیه خواهد شد و نتایج گرانبهایی خواند برد.
۷- این میوه دارای مقداری منگنز است و دیاستازهای انسان را تقویت میکند. آب گلابی مسهل نیرومندی است.
۸- برای غدد داخلی بسیار مفید است و اعصاب را تسکین میدهد. برای معالجهی بیماریهای سینه میوهای عالی است و این خاصیت مربوط به تانن آن است و گلابی که کمی گس باشد برای سینه مفیدتر است.
۹- به علت داشتن آرسنیک، رعشه را درمان میکند و مواد موجود در آن برای بیماریهایی که نیرو و توان انسان را تحلیل می برند مانند: سل، کم خونی و ضعف شدید مؤثر است.
۱۰- آب میوه رسیده برای کودکان شیرخوار بسیار مفید است. خوردن آن عطش را برطرف میکند و به علت ادرارآور بودن و ملین بودنش، از راه ادرار و مدفوع مقداری از سموم بدن را دفع میکند.
۱۱- برای درمان فشار خون بالا باید چند روز متوالی به جای سه وعده غذا فقط گلابی خورد تا فشار خون به حد طبیعی بازگردد.
۱۲- برای بیماران مبتلا به مرض قند میوهی مناسبی است زیرا قسمت اعظم آن از نوع سلولز و سوربیتول است و شاید به همین جهات است که حکیم بوعلی سینا، گلابی یا کمپوت آن را برای اکثر بیماران مجاز دانسته و آن را «شاه میوه» خوانده است.
۱۳- جوشاندهی برگ درخت گلابی، ورم مثانه، وجود باکتریها در ادرار، وجود سنگ در مجرای ادرار- تکرار ادرار پی در پی به مقدار کم ادرار کردن- سوزش مجاری ادرار- بیماری های دستگاه تنفس مؤثر و مفید است. بدین منظور باید ۱۰۰ گرم برگ جوان درخت را در یک لیتر آب به مدت ۲۰ دقیقه دم کنید و آن را هر صبح و ظهر و شب هر دفعه ۱ تا ۲ استکان بخورید.
۱۵- برای درمان اسهال می توان ۱۱۰ گرم برگ خشک کردهی درخت را در یک لیتر آب جوش بریزید و به مدت ۲۰ دقیقه بگذارید دم بکشد، و پس از صاف کردن آن یک گلابی را بدون آن که پوست بکنید به برشهای نازکی درآورده و در دم کردهی برگش بریزید تا آن را معطر کند و هر روز یک فنجان از آن را میل کنید.
۱۶-دم کردهی برگ درخت گلابی داروی شفابخش برای رفع بیخوابی است، طبق روشی که در مورد بالا گفته شد دم کنید و هنگام خواب یک فنجان از آن را بنوشید تا در خواب آرام و عمیقی فرو روید.
۱۷- دم کردهی برگ درخت گلابی میگرن را تسکین میدهد و برای آرام کردن اعصاب مؤثر است که باید هر روز یک فنجان میل کنید.
۱۸-دم کردهی برگ آن کار کلیه را تنظیم می کند و درد مثانه همراه با بند آمدن ادرار را درمان میکند.
۱۹- برای سنگ کلیه و مثانه، باید ۱۰۰ گرم از برگ درخت گلابی و پوست سیب درختی خشک شده را به اندازهی مساوی با هم مخلوط کرده و دم کنید و بخورید.
۲۰- تانن و املاح پتاسیم که در آن وجود دارد، اسید اوریک را به هر اندازه که باشد حل میکند و به همین جهت کسانی که مبتلا به رماتیسم یا نقرس باشند این میوه برای آن ها فوقالعاده مفید است.
۲۱- دم کردهی برگهای تازهی درخت را به مقدار ۱۰ گرم در یک لیتر آب که به آن پوست خشک کرده سیب درختی را که گرد شده باشد اضافه کنید، زیرا این دم کرده در درمان دردهای قولنج و تصلب شرایین مفید و مؤثر است.
۲۲- سرشار از ویتامینهای A, B و C است و دارای املاح معدنی آهن، کلسیم، فسفر، منیزیوم، پتاسیم و منگنز است.
منبع: کتاب خواص میوههای خوراکی، مرتضی نظری
در لینک زیر مطلبی در مورد انواع گلابی و اطلاعات تکمیلی موجود هست:
متن نمونه
I understand this question. I invite to discussion.
Certainly. I join told all above. Let’s discuss this question.
п»їzeenite
In it something is. Many thanks for the help in this question, now I will know.